Kirkossa tarvitaan sillanrakentajaa

tammi 29, 2023

Sillanrakentaja kuuntelee erilaisia ääniä ja tulee kaikkien kanssa juttuun. Sillanrakentajan tavoite on kirkko, jossa on tilaa kaikille. Kirkossa sillanrakentajan vakaumus tiivistyy Jeesuksen sanoissa: ”Minä olen tie, totuus ja elämä”.

Kirkkomme tarvitsee vahvan seurakuntatyön kokemuksen omaavaa ja laajalti verkostoitunutta johtajaa hiippakuntaamme. Tarvitsemme yhteistyöhakuista ja yhteistyön kokemusta omaavaa piispaa. Sellainen piispa olisi Särkiön Pekka.

Lapsuuden perheen muutot ja sitten jatko-opinnot veivät aikoinaan Pekkaa eri suuntiin, Helsingistä Turkuun, Lappiin, Espooseen ja Saksaan ja lopulta Lahteen, jossa hän on perheineen asunut viimeiset 30 vuotta.

Lahti on korkean työttömyyden ja rakennemuutoksen runtelema kaupunki. Lahdessa on päijäthämäläisten kanta-asujien lisäksi paljon savolaisia ja karjalaisia sekä kymenlaaksolaisia, jotka ovat löytäneet Lahdesta töitä. Nyt Lahti on ympäristö-, yliopisto- ja urheilukaupunki. Pitkään kirkkoherrana toimiessaan Pekka loi monia verkostoja kaupungin monimuotoiseen väestöön.

Lahti on Kaakkois-Suomen ja Helsingin seudun puolimatkassa, kulttuurien rajalla. Lahti on myös herätysliikkeiden aluetta. Lahti on esikoislestadiolaisuuden syntysija ja viidennen herätysliikkeen vahvaa aluetta. Lahdessa vaikuttavat myös herännäisyys, vanhoillislestadiolaisuus, evankelisuus sekä Tuomas-messuyhteisöllisyys ja pyhiinvaelluskulttuuri.

Pekalla on hyvät yhteydet eri herätysliikkeisiin. Hän on ollut jäsenenä Herättäjäyhdistyksen paikallistoimikunnassa ja aikoinaan hän oli aloittamassa Tuomas-messuja Lahdessa sekä Laurin kirkkovaelluksia Hämeenkoskelle. Pekka oli myös käynnistämässä vuonna 2007 Kirkolliskokoukseen Kansankirkon rakentajat -ryhmää, josta on tullut keskikenttää kokoava ryhmittymä. Ryhmän ajatuksena on korostaa yhdistävää perustaa, Kristus-keskeisyyttä ja uskoa Kolmiyhteiseen Jumalaan

Pekan monipuolista kokemusta kuvaa myös kenttäpiispana vahva yhteys varuskuntakaupunkeihin Mikkeliin, Kouvolaan, Haminaan ja Lappeenrantaan. Lamavuosien diakoniapappina Pekka kuunteli työttömien kokemuksia ja kulki lamasta kärsivien rinnalla.

Pekan suvun juuret ovat Padasjoella Särkiön talossa. Hän tuntee maaseudun elämää ja sen haasteita. Maatalouden kannattavuus on tärkeää, jotta kotimainen elintarviketuotanto ja ruokaomavaraisuus voidaan turvata. Monipuolinen metsätalous hyödyttää myös hiilensidontaa ja erilaisten luontotyyppien säilyttämistä.

Pekka on metsän, maatiaiskanojen ja mehiläisten hoitaja, jolle maatalouden merkitys on yhä tärkeämpi tulevaisuuden turvana muuttuvassa maailmassamme.

Pekka Särkiö on sillanrakentaja ja piispa, jonka Mikkelin hiippakunta tarvitsee.

Tukiryhmä